http://www.akkoord.be
Op deze site wordt op een simpele manier uitgelegd hoe je akkoorden moet spelen.
http://www.cyberfret.com/scales/index.php
Op deze site wordt in het Engels de basis van toonladders uitgelegd, maar hier zal ik zelf ook nog een deel voor uitleggen.
http://www.gitaartabs.nl/index.php?page=les_tab_lezen&menu=tipsentricks
Op deze site wordt uitgelegd hoe je gitaartabs moet lezen.
Indien enkele kleinere onderdelen die ik niet meer zal uitleggen in de komende blogs ontbreken, zal ik in die blog wel een link geven die een site bevat waar je deze techniek kan leren.
Vandaag leg ik uit hoe je het CAGED-systeem kan gebruiken en hoe dit in elkaar zit, wat het is, ...
Het CAGED-systeem is een systeem dat voor 2 dingen zorgt:
- De naamgeving en het plaatsen van doorschuif- of barréakkoorden op het fretbord.
- De naamgeving en het plaatsen van toonladders op het fretbord.
De naamgeving en plaatsen van akkoorden op het fretbord
Eerst en vooral moet je weten waar je noten staan, of een blad voor je hebben waar je op kan zien waar de noten op het fretbord staan.(fretbord)
Je hebt 5 verschillende akkoord-vormen die je over heel dit fretbord kan verplaatsen:
C, A, G, E, D
Zorg eerst dat je de basisgreep van elk van deze akkoorden kent.
Door een vinger plat te leggen op bv. de derde fret met de wijsvinger, en met de rest van de vingers het E-akkoord naast deze vinger te vormen, krijg je een G akkoord(foto).
Het makkelijkst om deze naam te vinden is door de eerste vinger die je op de dikste snaar legt, in dit geval de wijsvinger op de lage E (mi)-snaar, op de gewenste fret te leggen, in dit geval de 3e fret, waardoor je dus de noot gaat aflezen op de E (mi)-snaar op de 3e fret, in dit geval een G.
Als je een A-akkoord (la) gaat verplaatsen zal je de lage E snaar moeten dempen en dus zal je wijsvinger maar tot op de A (la)-snaar komen waardoor je dus de fret moet gaan vergelijken met de A (la)-snaar om de naamgeving te bekomen. Bij het D (re)-akkoord komt deze maar tot de 4e fret en moet je het daar dus aflezen.
Naamgeving en plaatsen van toonladders op het fretbord
Eerst enkele tips om je toonladders in te oefenen:
- Speel ze eerst traag zodat je accuraat kan spelen. Speel je hem zonder fouten dan versnel je het tempo en zo bouw je op.
- Speel de toonladder van voor naar achter en van achter naar voor zodat je ze uit het hoofd leert.
- Speel ze aan de hand van akkoordvormen (wordt meteen uitgelegd)
C, A, G, E en D. Deze vormen kunnen over het hele fretbord worden gespeeld en aan de hand van de positie wordt weer de naam bepaald van de toonladder op de zelfde manier als bij een akkoord. Dit wil zeggen dat de wijsvinger op de fret in overeenstemming met de snaar de naam bepaald. Op deze laatste zin zijn 2 uitzonderingen, de A en E. De twee klinkers uit het CAGED-systeem bevatten namelijk enkel wijsvingers die zorgen voor uitbreiding van de toonladder, waardoor je dus zal moeten kijken naar de middelvinger.
De C-vorm (do)
De A-vorm (la)
De G-vorm (sol)
De E-vorm (mi)
De D-vorm (re)
Leer bovenstaande vormen eerst vanbuiten voor je naar het volgende deel kijkt.
Ze zijn gekoppeld aan de doorschuifakkoorden van de basis C, A, G, E en D akkoorden.
zo krijgen ze dus ook hun naam. Voor elk van deze 5 doorschuifakkoorden is er voor elke noot een akkoord, je hebt dus voor elke noot 5 toonladders in 1 octaaf(fretbord tot 12e fret, vanaf dit punt begint het opnieuw).
En dat is het CAGED-systeem.